2014. december 25., csütörtök

Mappárium - Ólomüvegen a világ

  Térképen és földgömbön bizonyára már mindannyian szemügyre vettük bolygónk kontinenseit és országait. De vajon milyen lenne, ha egyszer a földgömb belsejéből, egy új szemszögből térképezhetnénk fel a Föld felszínét? Noha nem túl közel, tőlünk nagyjából 6700 km távolságra nyugatra, az egyesült államokbeli Massachusettsben erre is lehetőségünk nyílik. 

  Boston városában a Mary Baker Eddy Könyvtárban található az úgynevezett Mapparium. A kifejezés nem mást takar, mint egy hatalmas üvegből készült gömböt, aminek a belsejébe lépve a látogató nem csak egy világító földgömb közepén érezheti magát, hanem egy különleges hang- és fényhatásokkal tűzdelt élmény részese is lehet.

Látogatók a Mappariumban
(forrás: http://www.marybakereddylibrary.org/)
  A Mapparium ötlete a bostoni Keresztény Tudományos Kiadó építésze, Chester Lindsay Churchill fejében született meg. Az 1930-as évek elején ellátogatott a New York Daily News szerkesztőségébe. A manhattani hírlap székházának előcsarnokában egy majdnem 4 méteres földgömb volt kiállítva. A dolog annyira megtetszett az építésznek, hogy röviddel ezután javasolta is a Keresztény Tudományos Kiadó Társaság számára, hogy tevékenységük nemzetközi jellegét is szimbolizálva, hozzák létre a Mappariumot.

Földgömb a New York Daily News épületében
(forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Daily_News_Building)
  A Mapparium elnevezés a latin "mappa" (térkép) szóból és az "-arium" képzőből ered.  A létesítmény építése 1932-ben kezdődött, majd 1935. május 31-én megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. A gömb átmérője 30 láb vagyis valamivel több, mint 9 méter. Ez egy háromemeletes ház magasságának felel meg. A 608 darab színes üvegtáblát egy bronz keret tartja. A keret egyébként a szélességi és hosszúsági körök tíz fokonkénti beosztását is jelenti. Az ólomüveg elemek elkészítésében több cég és mesterember is részt vett. Az üvegpanelek díszítése egy angliai műhelyben történt, a minta pedig egy 1934-es viszonyokat tükröző politikai térkép volt. 
  A gömb belsejében egy üvegből, alumíniumból és acélból készült híd halad keresztül, ami a "Barátság Hídja" nevet kapta. A hídra az Indiai-óceánnál léphetünk, majd a Csendes-óceánnál hagyhatjuk azt el. Érdekesség, hogy amíg a térképek a síkba való vetítés miatt torzítanak, addig a gömb közepén állva szinte torzításmentesen láthatjuk a földrészeket. A Mapparium térképén 1 inch 22 mérföldnek felel meg. Ez 1:3539800 méretarányt jelent. Az üvegtáblákon ábrázolt 1 cm távolság a valóságban 3539800 cm, vagyis több mint 35 km. Jókora térképről beszélhetünk tehát. Harmincszor nagyobb, mint otthon a könyvespolcunkon található atlasz világtérképe.
  Egy 4 éves felújítás után, 2002 óta már XXI. századi élmény várja a vendégeket.  A felújítás során korszerű fény és hangtechnikát építettek ki. A hangtechnika azért is fontos, mert a Mapparium a gömb formának köszönhetően egészen különleges akusztikával rendelkezik. Érdekesség a "suttogó galéria" jelenség. Az üveghíd két szélén álló ember suttogva is úgy hallja egymást, mint amikor közvetlenül egymás mellett beszélgetnek. Ha valaki a híd közepén állna,  akkor kevésbé vagy talán egyáltalán nem is hallaná ezt. 


Tisztítják az üvegpaneleket
(forrás: http://www.marybakereddylibrary.org/)
  A gömböt kívülről korszerű színes LED-ekkel világítják meg. A fénytechnika tehetővé teszi, hogy különböző megvilágítási módokkal kiemeljenek óceánokat, kontinenseket vagy más elemeket a térképen. Az üvegfelület tisztítását egy középen elhelyezett, ide-oda mozgatható karról végzik. Az egyenlítő mentén az egyes időzónákat is feltüntették. Ezekből 24 helyett viszont csak 22 látható, ami korábbi változásokra vezethető vissza. Minden időzónánál egy-egy óra jelzi az aktuális időt. Mivel a térkép az 1935-ös állapotokat tükrözi, bizony vannak olyan országok, amelyek ma léteznek, de a Mapparium üvegjén hiába is keresnénk őket. 
  Az üvegtáblákat cserélhetőre tervezték, hogy idővel, a politikai határok változásával a Mappariumot is aktualizálni lehessen. Bár a kérdés az évtizedek alatt többször felmerült, az eredeti térképen ez idáig nem módosítottak. 1960-ban végül úgy határoztak, hogy a Mapparium a maga eredeti valójában jelent felbecsülhetetlen értéket, módosítani azt soha nem kell. 

Forrás és további infó:
http://www.marybakereddylibrary.org/


Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This Share on Tumblr Email This

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése