2014. május 3., szombat

VAHAVA: VÁltozás-HAtás-VÁlaszadás

Egy korábbi témafeldolgozásom került a a napokban a kezembe. Mivel úgy döntöttem, hogy a blogot folytatom de egyelőre időm még nem sokat enged, ezért a most megtalált és már korábban összeállított anyagot is megosztom itt. A globális környezeti problémák ezúttal magyarországi vonatkozásban mutatkoznak be. Fontosnak tartom, hogy a nagy globális kérdések mellett a helyi, lokális kihívásokkal és kérdésekkel is foglalkozzunk. Ezúttal egy picit szakmaibb vizekre evezünk. Tulajdonképpen maga a téma szakmai de minden érdeklődő számára fontos lehet megismerkedni a magyarországi kutatásokkal és az elmúlt évek vagy évtizedek történéseivel. Lássuk miről is szólt és mit jelent a jövőnkre nézve az első komoly klímaváltozással foglalkozó magyar projekt: a VAHAVA.



Bár a Föld klímájának időnkénti változása régóta tudományos tény és folyamatos vizsgálódások célpontja, ennek ellenére széles körben ismert és jelentős kérdéssé csupán az utóbbi évtizedekben vált. Napjainkra  nem egyszerűen egy természettudományos jelenségről, hanem annál sokkal szerteágazóbb, az emberiség jelenét és jövőjét is érintő gazdasági és társadalmi problémáról kell beszélnünk.
A globalizáció, a Föld népességének gyors növekedése, az ipari termelés felgyorsulása és a gazdaság rohamos fejlődése szoros összefüggést mutat az éghajlat változásával. A Föld népessége a XX. század elején még megközelítőleg 1,2 milliárd fő volt ami száz esztendő elteltével 7 milliárd főre gyarapodott. Az éghajlat változásának okairól és mértékéről megoszlanak a vélemények tudományos körökben is. A vita arról szól, hogy vajon természetes folyamatról vagy antropogén hatások következményéről beszéhetünk-e. Mindenesetre a klímaváltozás mértéke meghaladja a földtörténeti kutatások eddigi eredményei alapján felállítható prognózist. Valószínűleg a természetes és antropogén folyamatok együttesen hatnak és az emberi tevékenység jelentősen fokozza a változás ütemét és mértékét. A változás viszont tény és ennek következményei egyértelműen új kihívások elé állítják az emberiséget. Érinti ez a széleskörű társadalmat, szakembereket és döntéshozókat egyaránt.

Jean-Baptiste Fourier már 1827-ben használta az „üvegházhatás” kifejezést. Mára az egyik központi kérdéssé vált az „üvegházhatás” fokozódása és az abban szerepet játszó emberi tevékenység. A kutatók nagy töbsége egyetért abban, hogy a jelenleg zajló gyors klímaváltozás fő oka az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése.  E gázok légköri koncentrációjának emelkedésével együtt növekszik a hőmérséklet is. Az elmúlt 100 évben fél fokkal emelkedett a Föld átlaghőmérséklete, az utóbbi nagyjából 50 évben pedig a melegedés mértéke jelentősen felgyorsult. A globális felmelegedés és a károsanyag kibocsátás összefüggéseit vizsgálva könnyen beláthatjuk, hogy a problémával komplexen kell foglalkoznunk. Fontos az erőforrások mértékletes és fenntartható kiaknázása, egyenlő elosztása és hatékony, fenntartható és környezetbarát felhasználása is.

A globális felmelegedés vagy inkább klímaváltozás nem mindenütt egyértelmű melegedést jelent. Következményei területenként eltérőek lehetnek, de mindenképp a szélsőségek felerősödéséhez vezetnek. A problémák lokálisan indulnak és a következmények is a globális hatások mellet lokálisan eltérő módon jelentkeznek. Fontos tehát, hogy a világ régiói és országai saját környezetükben is vizsgálják egyrészt azt, hogy miként járulhatnak hozzá a környezeti problémák megelőzéséhez és enyhítéséhez, illetve a már érzékelhető és a jövőben egyre inkább jelentkező változásokra milyen válaszokat és megoldásokat tudnak adni. Úgy gondolom, hogy a megelőzés mellett a legfontosabb teendő az alkalmazkodás lehetőségeinek kutatása, majd a jövőben az eredmények kamatoztatása.




Forrás: Google



Korunk e kérdéseit hazánknak is komolyan kell vennie. Ahhoz, hogy a Kárpát-medencében elkerülhetők legyenek a későbbi gazdasági és társadalmi katasztrófák és sikeresen vehessük a klímaváltozással járó kihívásokat, széleskörű együttműködésre és átfogó vizsgálódásra van szükség, amely több területet is érint. E célok elérése érdekében A Magyar Tudományos Akadémia és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium összefogásában 2003-ban elindult egy 3 éves program VAHAVA projekt néven, amely arra kereste a választ, hogy a várható klímaváltozás milyen hatást okozhat Magyarországon, és erre milyen válaszok adhatók. Az alapkoncepció kulcsszavai: ltozás- HAtás- laszadás (VAHAVA).


Azt, hogy hazánkat is jelentősen érinti a klímaváltozás és annak következményei, már nem csupán a szakemberek által végzett komoly kutatások bizonyítják. Intő jel mindenki számára a már fentebb említett szélsőségek egyre gyakoribb és intenzívebb magyarországi megjelenése is, melyeket már „saját bőrünkön” tapasztalunk. Évről évre egyre több híradás szól szélsőséges időjárási helyzetekről, súlyos károkat okozó viharokról, heves esőzésekről, rekordokat döntögető áradásokról vagy hosszan tartó aszályos időszakokról, hőmérsékleti szélsőségekről, hőhullámokról. Ezek megszaporodása nem csupán az információ modernkori könnyebb és gyorsabb terjedésével magyarázható, hisz évtizedekre vagy épp évszázadokra visszamenőleg feljegyzések tanúskodnak a változások létezéséről, nyomonkövethetőségéről. Ha nem figyelünk oda és nem alkalmazkodunk a megváltozott körülményekhez, jelentős gazdasági és társadalmi károkat szenvedhetünk el. Emellett fontos megjegyezni a természeti környezetünket és az emberi egészséget érintő hatásokat is.

A VAHAVA projekt vezetője Láng István akadémikus volt. A projekt során meghatározták a magyarországi klíma változásának várható irányát, elemezték ennek az egyes ágazatokra és szakterületekre valószínűsíthető hatását. A VAHAVA projekt céljai a felkészülés, megelőzés, védekezés, helyreállítás  érdekében az alábbiak (Láng I. 2006) :
  1. A Nemzetközi és hazai előzmények áttekintése, a klímaváltozáshoz kapcsolódó új  fogalmak bevezetése, a hazai időjárási jelenségek áttekintése, Az eddigi tapasztalatok,  tanulságok áttekintése, a reagálások kritikai értékelése, valamint a hatásterületek, a  válaszmegoldások, eszközök, feltételek feltárása, ezekre a társadalom felkészülésének  előmozdítása.
  2. A klímapolitika hazai meghonosítása, a Nemzeti Éghajlat-változási Stratégia koncepciója alapjainak kidolgozása 20-25 év időtávra, amit időszakonként konkretizált cselekvési programokkal valósítanak meg. 
  3. Felsőszintű döntésre – országgyűlési határozatra – javaslat összeállítása, a feladatok végrehajtásáról, a feltételek megteremtéséről, a végrehajtásban szereplők felkészítéséről.
A kutatás olyan területeket érintett mint a  meteorológia, mezőgazdaság, ezen belül is  növénytermesztés, kertészet, növénynemesítés, növényvédelem, rét- és legelőgazdálkodás,  állattenyésztés, erdészet, növényélettan és stressztűrő képesség, természetvédelem, ökológia, élelmiszertermelés és kereskedelem, földhasználat, vízgazdálkodás, turizmus, regionális fejlesztés, közlekedés, települések energiaellátása, környezet-egészségügy, katasztrófavédelem, klímavédelem, gazdasági és jogi szabályozás az előbb említett területeken, kockázatelemzés, oktatás, képzés.

A program végrehajtásának menetét különböző munkafázisokra, elvégzendő teendőkre bonthatjuk. Eszerint a következő lépésekben zajlott a projekt végrehajtása:
Első lépés az adatok, információk begyűjtése, összegzése (hazai és nemzetközi publikált adatok, meteorológiai vizsgálatok eredményei, a korábbi szélsőséges időjárási körülmények gyakorisága, ezek gazdasági kártételei, valamint a jelenlegi gazdasági és jogi szabályozás). Öt klímaváltozási forgatókönyv elkészítése Magyarország természeti viszonyaira kidolgozva. (változatlan, meleg-nedves, meleg-száraz, hűvös-nedves és hűvös-száraz). Ezek javarészt az első év feladatai.
A második évben már aktualizálódik az összefoglaló tanulmányok készítése felkért szakértők segítségével. Ezek részben felölelik a jelenleg folyó kutatások eddigi eredményeit, de az úgynevezett hiányterületeket is lefedik. Cél néhány lehatárolt területen 1-2 év alatt teljesíthető experimentális vagy modellezési kutatások elvégzése. Ebben a szakaszban 2004 december 31-ig vizsgálták hazánk kibocsátásának csökkentési lehetőségeit (üvegház hatású gázok, emisszió kereskedelem). Majd ezután 2005 december 31-ig tartott az az időszak amikor a klímaváltozással járó kedvezőtlen hatások mérséklésére szolgáló konkrét beavatkozások kidolgozására került sor. Olyan területeket érintve mint a mező- és erdőgazdálkodás, a természetvédelem, vízgazdálkodás, gazdasági és társadalmi következmények valamint egyéb speciális részterületek.
A munka utolsó fázisa az előző fázisok eredményeinek szintetizálása, különböző döntéshozatali  szintekre, illetve idősávokra vonatkozó javaslatok és intézkedési tervek kidolgozása. A program főbb megállapításainak és javaslatainak széleskörű ismertetése a kutatási, fejlesztési és oktatási szakértők között, a különböző szakmai szervezetek, potenciális ágazati felhasználók bevonása a következtetések és javaslatok kidolgozásába.

A projektben szakemberek széles köre vett részt, s figyelembe vették a nemzetközi kutatásokat, a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok, a Nemzeti Környezetvédelmi  Program és a Nemzeti Környezet-egészségügyi Akcióprogram egyes kutatási eredményeit,  illetve a hazai szakirodalomban publikált egyéb megállapításokat is. A projekt felügyeletét az MTA és a KVVM közös bizottsága látta el. A program végrehajtását a Tudományos Tanács segítette, melyben Láng István elnökölt. A  program sikeres lebonyolítását elősegítették kutatóhelyek, egyetemek, mint például a Debreceni  Egyetem, a Szent István Egyetem, a Kaposvári Egyetem és a Nyugat- Magyarországi  Egyetem. Továbbá vállalatok, társadalmi szervezetek és egyéni szakértők is hozzájárultak  tudásukkal, szakmai munkájukkal a sikerhez. A VAHAVA projekt nemzetközi megismertetése érdekében kapcsolatok felvételére került sor több külföldi szervezettel, mint pl. Meteorológiai Világszervezet, UNESCO, IIASA, Alpok – Adria Tudományos Együttműködés. A projektben részt vevő kutatók egy csoportja  bekapcsolódott az Európai Unió „Adaptation and Mitigation – ADAM projekt” kutatásába. Személyes találkozásokra is sor került, így többek között az ADAM Project Office, Tyndall Centre for Climate Change Research, University of East Anglia, Norwich és Potsdam Institut für klímafolgen-Forschung, Potsdam intézményekben. A rendezvények, kiadványok több fontos, az egész társadalmat érintő kérdésre is  ráirányították a figyelmet, melyek pozitív reagálásokat eredményeztek, mint például: a  klímapolitika, a légkörvédelem és az alkalmazkodás fontossága, a biztosítások növekvő  szerepe, a különféle alapok létesítése és összehangolt működtetése, a felkészülés humán,  anyagi-műszaki feltételei, a szükséges tartalékok stb. Az MTA az eredményekről három részjelentést  is készített, melyeket egy háromrészes dokumentumfilmben is bemutattak. Ezt Zágoni Miklós  fizikus szerkesztette. A VAHAVA rendezvényeire a projekt témaköréről füzetek jelentek meg, melyek a  borító színéről váltak ismertté.



Az összefoglaló zárójelentést 2006. március 30-án készítették el. A zárójelentés elsősorban a kormányzati, politikai, gazdasági és önkormányzati döntéshozók figyelmét kívánta felkelteni, hogy jelezze a valószínusíthető klímaváltozás hatásaira való felkészülés sürgető nemzeti feladatait. Természetesen az is fontos volt, hogy a társadalom széles körei felismerjék és támogassák a felkészülés folyamatát. A média nagy segítséget adhat a döntéshozók és az egyes társadalmi csoportok „klímatudatosságának” fejlesztéséhez. A jelentés átfogó változtatást javasol a biztosítás és a katasztrófavédelem területén. Megfogalmaz egy hatékony klímavédelmi stratégiát, és a  kárenyhítés céljából pénzalapot hoz létre, illetve az Országos Meteorológiai Szolgálat átszervezését is előírja. A projekt lezárásával a témához kapcsolódó munka nem fejeződött be. Az Éghajlatkutatók Fóruma ezután a VAHAVA projekt eredményeire alapozva összeállította a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS). Ezt az országgyűlés 2008. február 13-i ülésén fogadta el a 2008-2025-ig tartó időszakra. A VAHAVA projekt nem ért véget folytatás nélkül. Jelenleg VAHAVA hálózatot önkéntes információs-koordinációs hálózatként működtetik széleskörű egyéni és szervezeti részvétellel egyaránt.



Források:
·         VAHAVA honlap: http://www.vahavahalozat.hu/
·         Láng I., Csete L., Jolánkai M. (szerk.): Felkészülés A Globális Klímaváltozás Várható Hazai Hatásaira, Budapest, 2006
·         Szörcsök Sz.: A VAHAVA projekt (http://www.publikon.hu/application/essay/219_1.pdf)
·         Magyar Tudományos Akadémia honlapja: mta.hu (http://mta.hu/mta_hirei/vahava-jelentes-14281/)



 -
Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This Share on Tumblr Email This

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése