2014. december 25., csütörtök

Mappárium - Ólomüvegen a világ

  Térképen és földgömbön bizonyára már mindannyian szemügyre vettük bolygónk kontinenseit és országait. De vajon milyen lenne, ha egyszer a földgömb belsejéből, egy új szemszögből térképezhetnénk fel a Föld felszínét? Noha nem túl közel, tőlünk nagyjából 6700 km távolságra nyugatra, az egyesült államokbeli Massachusettsben erre is lehetőségünk nyílik. 

  Boston városában a Mary Baker Eddy Könyvtárban található az úgynevezett Mapparium. A kifejezés nem mást takar, mint egy hatalmas üvegből készült gömböt, aminek a belsejébe lépve a látogató nem csak egy világító földgömb közepén érezheti magát, hanem egy különleges hang- és fényhatásokkal tűzdelt élmény részese is lehet.

Látogatók a Mappariumban
(forrás: http://www.marybakereddylibrary.org/)
Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This Share on Tumblr Email This

2014. december 4., csütörtök

Városok akkor és most ...



  Mindössze néhány évtized is elegendő ahhoz, hogy a városok szinte a semmiből óriási világvárosokká váljanak. Rohamos gyorsaságú fejlődés, gomba mód növekvő felhőkarcolók és a legmodernebb technika jellemzi őket. Némelyikük mára egészen futurisztikus külsőt öltött. Milyenek voltak és mivé lettek? A következő képes összeállításban néhány várost, illetve egy-egy helyszínt nézünk meg: akkor és most.


Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This Share on Tumblr Email This

2014. december 3., szerda

Még láttuk, már nem látjuk?!

Erszényes farkas (forrás)
Különösnek tűnő állatok megkopott fényképeken és filmfelvételeken: mintha a mai természetfilmekből sorra kimaradnának. Vajon hol rejtőznek? Azt kell mondjuk: sajnos már sehol. Ezekről az állatokról csak emlékeink vannak és nagy valószínűséggel a modern kor elszánt tudósai sem fogják tudni feltámasztani őket. 


  A nem is oly távoli múltban elődeink még több olyan állattal találkozhattak, amelyeket egy évszázaddal, vagy csupán néhány évtizeddel később mi már csak felvételeken láthatunk. Ezek, a múlt szinte elérhető közelségében történt kihalások igazi intő példaként szolgálhatnak korunk generációi számára. A hatalmas és félelmetes dinoszauruszok - ők és más meseszerű őslények évmilliókkal ezelőtti eltűnése jelenti sokak számára a kihalást. Pedig egyes fajok eltűnése ennél sokkal közelibb. A földtörténet során 5 nagyobb kihalási hullám zajlott le. Tudósok szerint napjainkban a hatodik ilyen időszakban járunk. Egyes becslések szerint 20 percenként kihal egy faj. Persze legtöbbjük nem szembetűnő, általában csak a nagyobb  termetű állatokról hallunk.


Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This Share on Tumblr Email This