2012. június 5., kedd

Schneeberg

Mindössze néhány óra alvás után nehéz felkelni. Még inkább megterhelőnek tűnik az ébredés akkor, ha tudjuk, komoly kihívások előtt állunk. Meglehetősen komoly kihívásnak tűnt a téli, lakásban töltött hónapok után a Schneeberg meghódítása is, de mi május 26-án erre vállalkoztunk. Az ébredés pedig ez esetben nem jelentett gondot, hisz a kihívásnál sokszorta nagyobb élmények is vártak ránk.

A Schneeberg Kapuvárról
A Schneeberg magaslataival már régóta szemezgetek a távolból, otthonról a kert végében nyugat felé kémlelve a tájat. Tiszta időben szépen látszanak a hegy részletei, sziklák, törmeléklejtő és télen a hó födte részek. Naplementekor is szép látvány a Kisalföld laposáról nézve, a hegy határozott sziluettje. Nem mindennapos pillanat, de gyakran el lehet kapni a képet, ahogy - attól távolabb nyugatra -, de jóval a Soproni-hegység fölé magasodik az Alpok első 2000 méteres csúcsainak büszke hírnöke. Jártam már többször az Alpokban, de a Schneeberg - az egyik legközelebbi célpont – váratott magára a legtovább.

Az egész napos túra és terepbejárás a NYME Savaria Egyetemi Központ, Földrajz és Környezettudományi Intézetének szervezésében megrendezésre kerülő Karsztfejlődés konferencia utolsó napi, záró programja volt. A Karsztfejlődés konferenciát immár 15. alkalommal rendezték meg, és az előadások helyszíne Bük volt.  A témával foglalkozó professzorok, kutatók oktatók gyűltek össze ebben a néhány napban. Az utolsó napi Schneeberg túrán már egy vegyes társaság, professzorok, hallgatók és más érdeklődők indultak útnak. Az indulás reggel 6 órakor volt. Az út nagyrészt autópályán vezetett, de egyre változatosabb, dombokkal majd hegyekkel körülvett tájon át.


Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This Share on Tumblr Email This