2014. szeptember 11., csütörtök

Földrengések közelebbről

Forrás
A bolygónkon lezajló nagy erejű természeti jelenségeket legtöbbször magával a katasztrófa kifejezéssel azonosítjuk. Nem véletlenül, hisz ezek az események hatalmas pusztítást képesek végezni az ember által lakott területeken. A híradásokban ma már a világ távoli pontjain történt katasztrófákról is pillanatok alatt értesülünk. Döbbenettel, félelemmel és együttérzéssel szemléljük a beszámolókat, melyek ilyenkor letarolt városrészekről, sérültekről, megbénult közlekedésről és a mentőcsapatok erőfeszítéseiről szólnak. 

Az egyik legrettegettebb ilyen fenyegetés a földrengés. Talán itt a Kárpát-medencében szerencsésnek érezhetjük magunkat, hisz földrengésekről tőlünk oly távolinak tűnő földrészekről érkeznek hírek. Valóban igaz, ilyen szempontból egy nyugalmasabb területen élünk. De vajon tudtuk-e azt, hogy hazánkban is gyakran fordulnak elő kisebb földrengések? Sőt, a földrengések magyarországi kutatása is komoly múltra tekint vissza.

Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This Share on Tumblr Email This

2014. szeptember 10., szerda

Parkok - A városok zöld tüdejei


Forrás
A történelem során sokszor és sokféleképpen változott az ember lakóhelye és környezete. A fejlődés magával hozta a természettől egyre inkább elrugaszkodó épített környezet rohamos növekedését. Kialakultak a városok, melyek aztán egyre hatalmasabbá váltak. A mai "modern" városi ember élete nagy részét ezekben városokban tölti. Itt található a munkahely, az iskola, de még a kikapcsolódás és pihenés is gyakran ide kötődik. Talán észre sem vesszük, hogy városaink zöldterületei milyen fontos szerepet játszanak ebben a mesterséges világban, városi életünkben.

A parkok jelentős része egykori  hatalmas kastélyparkok, parkerdők mozaikos maradványa. A városok fokozatosan magukba olvasztották ezeket a területeket. Néhol beépítésre kerültek, de itt-ott megőrződött az egykori növényzet darabkája is. Az ilyen parkokban rengeteg nagyranőtt öreg fát és többnyire természeteshez közeli, őshonos növényzetet találunk. Idővel a modern várostervezés is felismerte a településeken belüli zöldterületek jelentőségét, így később már határozott elképzelések és célok mentén, tudatosan kialakított parkok jelentek meg. Egyre nagyobb igény mutatkozott az aktív pihenés és szabadidő eltöltéséül szolgáló közparkok igényes kialakítására.



Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This Share on Tumblr Email This